NEWS & EVENTS

Radionica “Fidelity” – onečišćenje Raškog zaljeva

Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora (ATRAC) održao je 3. listopada 2018. radionicu “Fidelity” – onečišćenje Raškog zaljeva.

Brod „Fidelity“, dužine 115,3 metara i 5395 bruto tona, koji plovi pod Libanonskom zastavom, 22. lipnja 2018. godine prouzročio je onečišćenje mora u Raškom zaljevu. Prema procjenama, tijekom ukrcaja pogonskog goriva, dok je brod boravio na lučkom vezu, iz brodskog spremnika isteklo je između 5 i 15 tona srednje teškog pogonskog goriva.

Ravnatelj ATRAC-a Vedran Martinić je otvorio raspravu na kojoj su, između ostalih, sudjelovali predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH, pomoćnik ministra kap. Siniša Orlić, pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo, promet i veze Primorsko-goranske županije Nada Milošević, predsjednik Upravnog vijeća ATRAC-a Boris Mijolović, te ostali sudionici uključeni u slučaj Fidelity i općenito u sustav pripravnosti i reagiranja na iznenadna onečišćenja mora.

Zapovjednica Županijskog operativnog centra Istarske županije Dolores Brenko-Škerjanc, koja je upravljala akcijama sanacije onečišćenja u luci Trget, načelnica općine Raša Glorija Paliska i rukovoditelj službe zaštite mora iz riječke tvrtke Dezinsekcija iznijeli su činjenice i svoja razmatranja vezana uz slučaj. Raspravljalo se o tome što je u ovom slučaju učinjeno kako bi se umanjili štetni učinci onečišćenja na okoliš i gospodarstvo te koje su lekcije naučene iz ovog slučaja i ključne stvari koje bi trebalo promijeniti u postojećim Planovima intervencija.

Ovo onečišćenje koje se dogodilo početkom turističke sezone izazvalo je veliki interes javnosti i medija i zasigurno predstavlja jedno od značajnijih onečišćenja u Republici Hrvatskoj. Zaključci doneseni na ovoj radionici ukazuju na to da je rizik od ovakvih onečišćenja uvijek prisutan te da je potrebno poboljšati postojeći sustav prevencije i reagiranja kako bi se umanjio rizik i negativni učinci ovakvih onečišćenja.

Zapisnik – Radionica Fidelity