NEWS & EVENTS

Projekt Albanija – Hrvatska

U četvrtak, 19. srpnja 2018. u luci Drač predstavljen je Projekt sprječavanja rizika od onečišćenja mora u Albaniji. Bilateralni projekt između Hrvatske i Albanije obuhvaća obuku albanskih institucija za izgradnju sustava pripravnosti za i reagiranja na onečišćenja naftom i ostalim opasnim i štetnim tvarima u Jadranu, što ujedno predstavlja zaštitu hrvatskog morskog područja od mogućih onečišćenja iz Albanije.

Predstavljanju projekta prisustvovala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je podržala zajedničku inicijativu i istaknula važnost suradnje između Hrvatske i Albanije u zaštiti morskog okoliša. Ravnatelj ATRAC-a Vedran Martinić je tom prilikom predstavio dobrobiti zajedničkog projekta.

Porjekt je financiran od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, u suradnji s Uredom Ujedinjenih Naroda za razvoj (UNDP-a) u Albaniji.  Za provedbu projektnih aktivnosti angažiran je ATRAC, koji će kroz projekt prikupiti vrijedne informacije za prepoznavanje uzroka onečišćenja koji zahvaćaju i hrvatski dio Jadrana.

Cilj ovog projekta je uspostaviti zajedničku mrežu za prevenciju rizika i upravljanje incidentnim situacijama, u svrhu smanjenja rizika od onečišćenja morskog okoliša te jačanja albanskih kapaciteta za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora naftom te opasnim i štetnim tvarima.

Uloga ATRAC-a u projektu je kroz trening i edukaciju zapovjednog i operativnog osoblja, te ostalih dionika uključenih u sustav planiranja i reagiranja na iznenadna onečišćenja mora, poboljšati kapacitete, znanje i sposobnost donošenja odluka, kao i cjelokupnu koordinaciju sustava pripravnosti u Albaniji.

Predviđeno trajanje projekta je do 30. studenog 2019. godine.