NEWS & EVENTS

ATRAC se vratio s misije u Libanonu

12. 04. 2021.

Nakon dva tjedna provedenih u Libanonu, ravnatelj ATRAC-a Vedran Martinić i stručna suradnica Anja Pilepić, vratili su se u Hrvatsku. Svrha odlaska na tako dalek put za vrijeme trajanja pandemije bila je savjetovanje libanonske vlasti u otklanjanju onečišćenja morskog okoliša, točnije procijeniti opseg onečišćenja, pružiti pomoć nacionalnim i lokalnim vlastima u tekućim operacijama čišćenja i sanacije, te pružiti smjernice za gospodarenje zauljenim otpadom. ATRAC je angažiran od strane REMPEC-a kao jedan od šest potpisnika ugovora o pružanju stručne pomoći zemljama Sredozemlja.

Osim terenskog istraživanja u trajanju od četiri dana koje je obuhvatilo obalu od granice s Izraelom na jugu do grada Byblosa na sjeveru, ATRAC je obavio i tri sastanka u Ministarstvu zaštite okoliša s ministrom Damianosom Kattarom, kao i predstavnicima UNDP-a, sastanke u CNRS-u (Nacionalni centar za znanstvena istraživanja) i UN-u, te održao radionicu u gradu Tiru za predstavnike općina koje su najviše pogođene onečišćenjem.

Ova misija ima veliki značaj za ATRAC jer time postaje još vidljiviji na području Sredozemlja, ali je donesla i brojna nova iskustva, spoznaje i zaključke koje je moguće primjeniti i na našoj županijskoj i nacionalnoj razini.