NEWS & EVENTS

Održana konferencija ADRIASPILLCON 2023 u Opatiji

23. 05. 2023.

Četiri godine nakon posljednje Jadranske konferencije, Peta Jadranska konferencija ADRIASPILLCON je održana od 16. do 18. svibnja 2023. u Opatiji. Konferencija koja je organizirana od strane ATRAC-a, od svojih početaka ima pozitivnu reakciju od sudionika. I ove godine su sudionici došli iz Hrvatske i ostalih zemalja na Jadranskom moru (Bosna i Hercegovina, Italija, Crna Gora i Slovenija), kao i iz ostalih država Europe. Među sudionicima su bili i predstavnici nacionalnih i negionalnih organizacija, industrije ulja i pomorstva, akademskih institucija, specijaliziranih tvrtki ,proizvođača opreme i nezavisni stručnjaci. Ovogodišnja Konferencija je bila fokusirana na trenutno stanje pripremljenosti i reagiranja na iznenadna onečišćenja mora i njima bliske izazove, kao i incidente izljeva toksičnih i štetnih tvari tvari te morski otpad.

Na Konferenciji ADRIASPILLCON 2023 se raspravljalo o izazovima koji su od interesa obalnim državama Jadranskog mora, a oni su se mogli podijeliti u dve grupe:

1. Legalni, organizacijski, administrativni i financijski aspekti pripremljenosti i reagiranja na iznenadna onečišćenja mora, uključujući planiranje i treninge;

2. Bitni praktični, tehnički i specifični aspekti reagiranja na iznenadna onečišćenja mora uljem i ostalim toksičnim i štetnim tvarima.

Kao i prošlih godina, na Konferenciji se nalazio i izložbeni prostor u kojem su proizvođači opreme i pripadnici različitih organizacija koje su uključene  u regiranje na iznenadna onečišćenja mora imali priliku predstaviti svoje proizvode i usluge.

S krajem Konferencije ADRIASPILLCON 2023 su postignuti ciljevi koji su bili predstaviti posljednje napretke u tehničkim, znanstvenim, legalnim i organizacijskim područjima reagiranja na iznenadna onečišćenja mora, te pružiti forum na kojem državne, regionalni i međunarodne institucije, pripadnici industrije, nezavisni stručnjaci, specijalizirane tvrtke i proizvođači opreme mogu podijeliti svoje znanje i iskustva.

Ključne međunarodne organizacije koje rade na poboljšanju pripravnosti i reagiranja na iznenadna onečišćenja mora uljem (IMO, REMPEC, EMSA, ITOPF, CEDRE, IOPC Funds, ISCO, OSRL, SEA ALARM, VIKOMA, DESMI, MEKE) su također poduprijele Konferenciju te sudjelovale kao predavači i izlagači.

G. Kerem Kemerli, iz turske tvrtke MEKE Marine, je u ime ISCO-a poželio dobrodošlicu svim sudionicima Konferencije.