NEWS & EVENTS

4. Jadranska konferencija – AdriaSpillCon 2019

03.06.2019.

Od 28 – 30. svibnja 2019. u Opatiji je održana 4. Jadranska konferencija o iznenadnim onečišćenjima mora – AdriaSpillCon 2019, u organizaciji ATRAC-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Konferencija, koja se održava svake 3 godine, i ove godine je okupila preko stotinu sudionika iz Hrvatske te svih zemalja jadranske regije (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije i Slovenije), kao i drugih europskih država. Sudionici Konferencije su predstavnici nacionalnih i regionalnih nadležnih tijela, naftne i pomorske industrije, nezavisni stručnjaci, akademske institucije, specijalizirane tvrtke i proizvođači opreme.

Podršku Konferenciji dali su i Primorsko – goranska županija te Grad Opatija. Kao i svake godine, ključne međunarodne organizacije koje djeluju na unaprjeđenju sustava pripravnosti i reagiranja na iznenadna onečišćenja (IMO, REMPEC, EMSA, ITOPF, CEDRE, MOIG, IOPC Funds, ISCO, IPIECA) podržale su rad Konferencije te sudjelovale u programu kao predavači / izlagači.

Program Konferencije obuhvatio je tri skupine tema od posebnog značaja za zemlje u jadranskoj regiji:

  • Razvoj pravnih, administrativnih i organizacijskih aspekata pripravnosti i odgovora na onečišćenja mora, uključujući planiranje za slučaj iznenadnih događaja;
  • Minimiziranje rizika od onečišćenja mora opasnim i štetnim tvarima te rješavanje problematike morskog otpada;
  • Relevantni tehnički i znanstveni aspekti odgovora na izlijevanje ulja.

Drugog dana konferencije u luci Opatija održana je demonstracija opreme Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA).

Organiziranje ove konferencije izražava ključnu ulogu Hrvatske u nastojanjima za očuvanjem Jadranskog mora u okviru jadranske regije, a i znatno šire u međunarodnoj zajednici. Zaštita Jadranskog mora, kroz prevenciju i spremnost na reagiranje, od krucijalne je važnosti za Republiku Hrvatsku te je stoga ova konferencija iznimno važna po tom pitanju.

Galerija fotografija s 4. Jadranske konferencije dostupna je na web stranici www.adriaspillcon.com.