NEWS & EVENTS

3. Koordinacija Županijskih operativnih centara

11. 06. 2021.

U skladu sa zaključkom 2. Koordinacije obalnih županija, ATRAC je u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom organizirao i održao „3. Koordinaciju za unaprjeđenje sustava pripravnosti i reagiranja na iznenadna onečišćenja morskog okoliša“.

3. Koordinacija održana je od 09 – 10. lipnja 2021. godine u Šibeniku okupivši uže sastave Županijskih operativnih centara Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske te Dubrovačko-neretvanske županije. Koordinaciju je, kao i prethodne dvije, podržalo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uz aktivno sudjelovanje predstavnika Uprave sigurnosti plovidbe.

Koordinacija je otvorena kratkim pozdravnim riječima ravnatelja  Jadranskog edukativno-istraživačkog centara za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora Vedrana Martinića, riječima dobrodošlice predstavnika domaćina gospođe Iris Ukić Kotarac zamjenice župana Šibensko-kninske županije te obraćanjem Kap. Siniše Orlića, ravnatelja Uprave pomorske sigurnosti Ministartva mora, prometa i infrastrukture.

Nakon uvodnih pozdravnih obraćanja predstavnici ŽOC-eva dali su izvještaje o aktivnostima i događanjima protekle 2019. i 2020. godine. Onečišćenja značajnijih razmjera nije bilo, tek nekoliko manjih onečišćenja koja su uspješno sanirana.

Ključna tema ovogodišnje Koordinacije bila je izrada novnog Nacionalnog Plana reagiranja na iznenadna onečišćenja morskog okoliša. Kap. Siniša Orlić prezentirao je smjernice Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za izradu Nacionalnog Plana s posebnom pažnjom na novosti koje se planiraju uvesti u odnosu na postojeći Plan.

U okviru poslijepodnevnog programa Koordinacije predstavnici ATRAC-a prezentirali su slučajeve M.V. Wakashio i  Onečišćenje obale Libanona s ciljem prezentiranja „naučenih lekcija“. Nastavno su prezentirane do sada provedene kao i buduće aktivnosti u projektima PEPSEA i FIRESPILL.

Drugog dana Koordinacije organiziran je posjet Kanalu Sv. Ante, zaštićenom području te navigacijski vrlo zahtjevnom plovidbenom području. Plovidba kanalom završila je obilaskom Tvrđave Sv. Nikola, lokalitetom zaštićenim od strane UNESCO-a. Grad Šibenik je jedan od rijetkih gradova koji imaju dva od UNESCO-a zaštićena lokaliteta – Katedralu Sv. Jakova i spomenutu Tvrđavu Sv. Nikole.