NEWS & EVENTS

1. Koordinacijski sastanak projekta PEPSEA

08. 11. 2019.

Od 4. do 6. studenog 2019. godine u Palmanovi je održan 1. Koordinacijski sastanak EU projekta PEPSEA, u kojem ATRAC djeluje kao projektni partner.

Projekt PEPSEA započeo je u svibnju 2019. godine, a cilj projekta je zaštita zatvorenih dijelova Jadranskog mora, od kojih su 3 pilotna područja na hrvatskom, a 2 na talijanskom dijelu Jadrana.

Domaćin prvog sastanka bila je Regionalna agencija za zaštitu okoliša regije Friuli-Venezia-Giulia (ARPA FVG), a program je započeo prvog dana u popodnevnim satima kada su suradnici iz ARPA FVG projektnim partnerima i široj javnosti prezentirali svoje aktivnosti i rezultate istraživanja u morskom okolišu.

Idućeg dana održan je sastanak projektnih partnera, na kojem se raspravljalo o dosad provedenim aktivnostima i budućim planovima, te je usvojena Metodologija za izradu planova intervencija na odabranim pilotnim područjima i novi akcijski plan koji je bolje prilagođen zahtjevima projekta.

Zadnjeg dana susreta organiziran je izlet brodom i razgledavanje zaštićenog područja lagune Marano-Grado, uz prigodne prezentacije o bogatom biljnom i životinjskom svijetu tog područja, koje je zbog neposredne blizine turističkih naselja i marina izuzetno ugroženo i osjetljivo u slučaju iznenadnog onečišćenja mora.

Idući sastanak projektnih partnera predviđen je za proljeće 2020. godine. Ostale novosti vezane uz projekt moguće je popratiti na službenoj web stranici, te na društvenim mrežama facebook i instagram (@pepsea_project).